Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ŐSZI NAP-ÉJ EGYENLŐSÉG

2014.09.20

blog.jpg

 
    A csillagászati ősz kezdete szeptember 23.
 
 

A régi bölcsek tanításai szerint négyszer kezdődik el az év az esztendő körén. Ez a négy kezdet a Nap négy "fordulati pontját és idejét" jelenti.
Új lehetőségek indulnak téli napforduló szent idejében, ezt követően a tavasz kezdete hoz új időt, majd a nyári forduló hosszan fényes napján is a csoda, a varázslat lehetősége várja az embereket, valamint szeptember 23-án az ősz kezdetekor szintén új korszak indul el.

Az őszi nap-éj egyenlőség a Földanya ünnepe, a gyümölcsérésé, a beérett termésé, a szüreté és nem utolsó sorban a megnyugvásé.

 

szeptember.jpg

Az ősi kelták Mabon-nak (aki a Földanya Istene) nevezték a nyári termés és a kemény munka befejezésének ünnepét. Miután behozták az utolsó aratást, nagy ünneplést csaptak, áldozatokat mutattak be az Istenségnek, máglyákat gyújtottak, mézsört ittak és elratározták a termést télire.
Fontosnak tartották megélni az örömöt a bő termés miatt, amiért egész nyáron át dolgoztak. És fontosnak tartották, hogy hálát adjanak érte az Istenüknek.
Így tudtak harmóniában élni együtt a földi dolgokkal és a szellemvilággal, és így tudtak nyugodtan visszavonulni a téli időszakra.

Ezt a harmóniát megélni napjainkban is szükséges, és egyre inkább úgy tűnik, hogy igénye is van rá a ma emberének is.

Gyűjts minél több magot, csonthéjas gyümölcsöt, falevelet a természetből, majd vidd be azokat az otthonodba. Amiket nem fogyasztasz el, készíts belőle dekorációkat, gyújts körülöttük gyertyákat. Így voltaképpen "szentélyt" emelsz a Földanya ajándékainak. A gyertya lángjánál elcsendesülve adj hálát mindenért! Mindenért, amid van, amit az elmúlt időszakban az élettől kaptál, a jó dolgokért és a kevésbé jókért egyaránt... Hiszen tapasztalatok voltak, tanítottak, megmutatták belső erődet, kitartásodat, hitedet.

Szeptember 23-a kiváló alkalom arra is, hogy kívánjunk valamit.
Ezen az estén hívd meg a barátaidat, akikkel jól érzed magad, kínáld őket szőlővel, dióval, mogyoróval, süteménnyel. Ezen az estén készítsetek kis hajókat dióhéjból: a diót válasszátok ketté, szedjétek ki belőle a dióbelet, majd az üres dióhéjakba tegyetek apró gyertyákat.
A pislákoló kis hajókat eresszétek vízre és kívánjatok valamit.

A kívánságaitok a gyertya füstjével együtt eljut majd az Égiekhez.

 

Áldás!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.